>> veilig vuurwerk, wetgeving

Wetgeving en Vuurwerkbesluit van Consument en Veiligheid:

Om de veiligheid rond vuurwerk te waarborgen, zijn er een aantal wettelijke voorschriften in het leven geroepen. In het nieuwe Vuurwerkbesluit zijn voorschriften opgenomen voor professioneel vuurwerk (vuurwerk dat uitsluitend bestemd is voor gebruik tijdens een evenement of voorstelling) en voor consumentenvuurwerk (dat bestemd is voor gebruik door particulieren tijdens de jaarwisseling).

In dit besluit staat onder meer dat het is toegestaan om als particulier vuurwerk af te steken tijdens de jaarwisseling. Dit in tegenstelling tot andere Europese landen, waar dit niet zomaar is toegestaan.

Vuurwerkbesluit

In het nieuwe Vuurwerkbesluit zijn voorschriften opgenomen voor professioneel vuurwerk (vuurwerk dat uitsluitend bestemd is voor gebruik tijdens een evenement of voorstelling) en voor consumentenvuurwerk (dat bestemd is voor gebruik door particulieren tijdens de jaarwisseling). In het Vuurwerkbesluit staat over consumentenvuurwerk het volgende:

  • Vuurwerk mag alleen worden afgestoken tijdens de jaarwisseling van 31 december 10.00 uur 's ochtends tot 1 januari 2.00 uur 's ochtends.
  • Consumentenvuurwerk is op de verpakking aangemerkt als gevarenklasse 1.4G of 1.4S.
  • Consumentenvuurwerk is voorzien van de aanduiding 'Bestemd voor particulier gebruik'.
  • De naam, handelsnaam of het handelsmerk is vermeld, evenals de naam van de fabrikant, importeur of handelaar en de plaats van de vestiging.
  • Het artikelnummer en het productiejaar van het vuurwerk is vermeld.
  • Het is voorzien van een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing met zodanige aanwijzingen en waarschuwingen dat er geen letsel en schade bij de gebruiker en omstanders kan ontstaan.
  • Het is verboden om vuurwerk aan te prijzen wanneer het niet voor de consumentenmarkt is bestemd.
  • Verkoopadressen van vuurwerk moeten zich tenminste vier weken voor de oprichting schriftelijk aanmelden bij de gemeente.
  • Consumentenvuurwerk mag alleen worden verkocht op 29, 30 en 31 december aan particulieren. Als hier een zondag in valt, dan geldt ook de 28ste december als verkoopdatum.
  • Het is verboden om per levering meer dan tien kilogram consumentenvuurwerk aan particulieren te verkopen. Ook mag je niet meer dan tien kilo vuurwerk in je bezit hebben als je op straat loopt.
  • Het is verboden om consumentenvuurwerk te verkopen aan personen jonger dan zestien jaar.

Classificatie

Vuurwerk is grofweg in drie klassen in te delen: professioneel (evenementen)vuurwerk, consumentenvuurwerk en fop- en schertsvuurwerk.

Professioneel vuurwerk mag alleen worden afgestoken door deskundigen die daarvoor een vergunning hebben. Het is speciaal bestemd voor evenementen, bijvoorbeeld de afsluiting van een feestweek in de gemeente of een manifestatie als Sail Amsterdam.
Consumentenvuurwerk is het vuurwerk dat tijdens de jaarwisseling door ons allemaal mag worden afgestoken. Het omvat siervuurwerk, zoals vuurpijlen, vuurpotten en fonteinen en knalvuurwerk, zoals rotjes.
In de categorie fop- en schertsvuurwerk horen onder meer trekbommetjes, klappertjes en knalbonbons.

Om te weten welk vuurwerk mag worden afgestoken door particulieren zijn door de overheid classificaties gemaakt van soorten vuurwerk. Deze lijsten zijn beschikbaar voor importeurs en andere belanghebbenden en ze worden door toezichthoudende instanties gebruikt bij de controle. Onbekende typen vuurwerk kunnen alleen in Nederland worden toegelaten indien uit een keuring blijkt dat de opgegeven classificatie juist is.

Verkoop

Naar aanleiding van de vuurwerkramp in Enschede heeft de overheid nieuwe richtlijnen voor de opslag en verkoop van vuurwerk opgenomen in het Vuurwerkbesluit. In het nieuwe Besluit staat onder meer dat bedrijven die professioneel vuurwerk opslaan tenminste 800 meter van kwetsbare plekken als huizen, bedrijven en recreatiecentra moeten liggen. De toegang tot een opslagplaats van consumentenvuurwerk moet op minimaal acht meter van huizen en bedrijven zijn. Verder is de maximumopslag op 10.000 kilo vastgesteld voor de verkoopplaatsen van consumentenvuurwerk (fietsenwinkels, winkelcentra en tabakszaken). Daarnaast zijn de verkoopplaatsen verplicht om een sprinklerinstallatie aan te brengen. Officieel is de verkoop van consumentenvuurwerk alleen de laatste drie werkdagen van het jaar toegestaan. Per levering mag niet meer dan tien kilo vuurwerk verkocht worden aan particulieren. Ook mag je niet meer dan tien kilo vuurwerk in je bezit hebben als je op straat loopt.

Illegaal Vuurwerk

Illegaal vuurwerk is professioneel vuurwerk, dat niet voor consumenten is bedoeld. In handen van ondeskundigen is professioneel vuurwerk levensgevaarlijk en elke jaarwisseling opnieuw is het aanleiding tot ernstige vuurwerkongevallen, soms zelfs met dodelijke afloop. Strijkers zijn een bekend voorbeeld van illegaal vuurwerk. Een strijker is een soort superrotje, dat je niet met een lontje aansteekt, maar net als een lucifer langs een luciferdoosje strijkt. Omdat er geen lontje in zit, gaat hij bijna meteen af. Hier gebeuren dan ook veel ongevallen mee. Een ander voorbeeld van illegaal vuurwerk zijn lawinepijlen. Wanneer deze door professionals worden gebruikt, is het effect schitterend. Maar ook hier geldt dat het in handen van een leek levensgevaarlijk wordt. Wanneer je een lawinepijl afsteekt, moet je namelijk een afstand houden van tussen de 100 en 200 meter! Het meeste professionele vuurwerk wordt illegaal ingevoerd vanuit de ons omringende landen, vooral België. In deze landen mag vuurwerk het hele jaar door worden verkocht. De Inspecties Milieuhygiëne controleren of het consumentenvuurwerk voldoet aan de eisen die de wet eraan stelt. Het Openbaar Ministerie coördineert de opsporing van illegaal vuurwerk (voor consumenten verboden professioneel evenementenvuurwerk).

Milieu

Jaarlijks vliegt er voor meer dan 50 miljoen euro aan vuurwerk de lucht in tijdens oud en nieuw. Vuurwerk zorgt voor mooie taferelen maar levert ook overlast op. Vooral het milieu heeft te lijden onder de jaarwisseling. Voor de fabricage van het siervuurwerk dat jaarlijks wordt afgestoken, wordt 40 ton koperoxide gebruikt. Hierdoor levert vuurwerk een bijdrage van drie procent aan de totale jaarlijkse uitstoot van koper in Nederland. Andere zware metalen als lood en zink komen terecht in het oppervlaktewater, de bodem en het rioolslib. Daarnaast draagt vuurwerk bij aan smog, broeikaseffect en zure regen. Verder blijft er na het afsteken een berg van ruim drie miljoen kilo vuurwerkafval over, bestaande uit karton, papier en plastic. Dat zijn driehonderd vuilnisauto's vol!

voor meer informatie:
dB Vuurwerk
telefoon: 0172-602203

Links
• Consument en Veiligheid
• Ministerie van VROM

aanbiedingen - home - print - top